Lefolyótisztítás citromsavval

Az eldugult lefolyóba tegyünk egy teáscsészényi citromsavat, majd öntsünk rá egy pohár vizet és dugózzuk le a lefolyót, hogy a sav gőzei dolgozni tudjanak. Hagyjuk egy félórát hatni a szert, majd bőséges forróvizet folyassunk a lefolyóba. A citromsavas lefolyótisztítás elsősorban a kisebb, szifonra korlátozódó dugulások esetén segíthet.

Lefolyótisztítás trisóval

Mosogatónk és kézmosónk vezetékének karbantartáshoz legalább egy éjszakára hagyjuk dolgozni a trisót. Pár kanál trisó, majd 1-2 liter forrásban lévő víz a lefolyóba. Dugózzuk le a lefolyónkat, hogy az elegy gőzei is dolgozni tudjanak.

Lefolyótisztítás szódabikarbónával

Az ecetes-szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszüntetheted vele – arról nem is beszélve, hogy pénztárcakímélő megoldás. A mosdókagylók és kádak dugulásának megszüntetése érdekében önts a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor a habzás mérséklődik, alaposan öblítsd át forró vízzel a lefolyót. Ezután várj tíz percet, majd engedj rá bőségesen vizet.

laci2

Lefolyótisztítás boraxal

Bioboltokban lehet megvásárolni, viszonylag olcsón. Forrósítsunk vizet, majd egy pohárral és tölcsérrel a lefolyóba öntsünk boraxot, végül egy pohár forró vizet. A szer 20 perc alatt hat. Ha a dugulás makacsabb, akkor érdemes megismételni még egyszer a folyamatot.

Lefolyó szagtalanítás

Kólával a szagok ellen
Bármennyire meglepő, a kóla és a többi szénsavas üdítőital kiváló eszköz a lefolyóból származó kellemetlen szagok megszüntetésére. Önts körülbelül egyliternyi üdítőitalt a lefolyóba, hagyd állni egy órát, végül forró vízzel alaposan öblítsd ki.

Vízkő

A vízkő a vizes készülékeink bojlerek, mosógép, mosogatógép meghibásodását, élettartam rövidülését okozhatják. Különösen a bojlerek veszélyeztettek, hiszen a tartályba nem tölthetünk calgont illetve hasonló szereket. Ha vízköves a vizünk, iktassunk be vízlágyító készüléket, ami csökkenti a vízkőtartalmat.

WC karbantartása

Félévente egyszer érdemes sósavat önteni a WC-be, amely azonnal segít az addig felgyűlt lerakódásokat megszüntetni. A kereskedelemben kapható illatósító kosarak szintén nagy veszélyt jelentenek a dugulások esetében, ezért nagyon óvatosan alkalmazza őket. Mindig alaposan rögzítse, nehogy a WC-be kerülve egy olyan dugulást idézzen elő, amelyet már csak a szakember képes megszüntetni.

Lefolyó szagtalanítás

Házilag a legkönnyebben az ecet-szódabikarbóna-citrom keverékével lehet a kellemetlen szagokat elűzni a lefolyóból. Ilyenkor nem kell mást tennie, mint a keveréket beleöntenie a lefolyóba, majd egy kicsit hagyni hatni, utána pedig forró vízzel átöblíteni a lefolyót. A forró vizes öblítés más esetekben is ajánlott, hisz a makacs szappanlerakódásokat is el lehet vele tüntetni, ezáltal a szagok megjelenését is.